Брюксел предлага по 6000 евро за приет бежанец. ЕК предлага да плаща на страните членки по 6000 евро за всеки регистриран според правилата на ООН бежанец, когото те се съгласят да приемат, съобщи електронното издание „ИЮ Обзървър“. Идеята е част от пакет мерки, изготвен от ЕК, който цели да се сложи край на морските инциденти с трагичен край за стотици хора, бягащи от родните си държави, както и да се прекрати възможността мигрантите да стават жертва на трафикантите на хора. (Сега)

Трима араби пребиха таксиметрова шофьорка в София. Таксиметрова шофьорка е била пребита жестоко в сряда вечерта в столицата от трима имигранти. За случая разказал неин колега, който се страхува да обяви името си, както и таксиметровата компания, за която работи. (24 часа)

Видеонаблюдение от Космоса. Канадската компания Urthecast е съвсем близо до предлагането на доста необикновена нова услуга. Наскоро тя изпрати две видео камери с висока резолюция на Международната космическа станция. Когато бъдат инсталирани и конфигурирани, те ще мога да правят видео и снимки на Земята с много висока резолюция и голямо увеличение. Толкова голямо, че ще може да се виждат хората и колите по улиците, казват от Urthecast, цитирани от онлайн изданието Mashable. (Дневник)

Столична община е започнала акция „Бежанец”, по време на която ще установява и следи външните адреси, където се настанени имигрантите. „Съвместно с полицията се извършват постоянни проверки на бежанците в София и информацията се нанася в дигитална карта”, съобщи  вчера кметът Йорданка Фандъкова. На онлайн платформата се отбелязват местата, където са чужденците, пресекли границата ни нелегално. (Монитор)

Днес е Никулден. Никулден заема важно място в българската празнична традиция. Според народните вярвания, когато шестимата братя светци си разделяли света, на Николай се паднали всичките води. Отредено му било по вода да ходи, кораби да води, по морета ветрове да спира. Затова в този ден лодките и корабите не плават в открито море. (Дневник)

Print Friendly, PDF & Email