Снимка - 24 часа

Снимка – 24 часа

България подпомага унищожаването на сирийските химически оръжия. Правителството прие решение за участие на страната ни с 200 хил. лв. в специалния Доверителен фонд на Организацията за забрана на химическото оръжие, създаден за финансиране на дейностите за пълното унищожаване на сирийските химически оръжия извън територията на Сирия, съобщи пресцентърът на външно министерство.

С 400 нови автомобила и специална техника ще бъде обновен автомобилния парк на пожарните в страната, съобщава „Новинар”. Това съобщи в Русе главен комисар Никола Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. (Security.bg)

Заплахата от дейността на екстремистите и терористите в ЕС ­ принадлежащи към групи, или действащи сами, се увеличава и няма държава, която да е в безопасност. Това заяви еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом. Тя отбеляза, че интернет усилва заплахата, тъй като създава почва за самообучение, пропаганда и вербовка. (Монитор)

Министерският съвет внесе в парламента за обсъждане проекта за нов Наказателен кодекс. 
В новия текст ще отпадне сега действащата присъда „доживотен затвор без право на замяна“. След заседанието на кабинета правосъдният министър Зинаида Златанова каза, че сега действащият текст се възприема като твърде нехуманен заради отсъствието на каквато и да е перспектива пред осъдените. (Новинар)

Представители на западни разузнавателни служби са посещавали Дамаск и са водили разговори за борба срещу ислямистките радикални групировки. Това разкри сирийският външен министър Фейсал Мекдад, на когото се позовава Би Би Си.  Те се интересували от 1200 ислямисти, които са пристигнали в Сирия от западни страни и са се присъединили към джихадистката опозиция. Западните и европейските разузнавания смятат, че тези хора ще представляват заплаха, когато се завърнат в страните си. (Сега)

Print Friendly, PDF & Email