KRIM

Снимка – Монитор

Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) обяви за нелегитимен референдума в Крим за присъединяването на полуострова към Русия. Това стана вчера на продължилото повече от 4 часа съвещание на президента Росен Плевнелиев, председателя на НС Михаил Миков и премиера Пламен Орешарски с лидерите на четирите парламентарно представени партии, министри и директорите на няколко служби за сигурност. Така на практика бе постигната първата обща позиция по кризата в Украйна, след като формациите в НС не можаха да  преодолеят различията си и да излязат с декларация. (Монитор)

От началото на годината са се увеличили драстично полетите на руски разузнавателни самолети в близост до българското Черноморско крайбрежие. Това е причината все по-често българските МиГ-29, които изпълняват задачи по Air policing, да излизат по нареждане на НАТО. Между два и десет пъти на седмица се е налагало на изтребителите да излитат от авиобаза „Граф Игнатиево“, за да наблюдават руските машини и да им пречат да не навлязат в българското въздушно пространство, научи „Сега“ от източници от Министерството на отбраната. Руските самолети досега не са нарушили българското въздушно пространство, но летят до границата му. (Сега)

В столицата е бил застрелян варненският бизнесмен Борислав Манджуков, предаде БНР. Убийството е станало малко преди 20:00 часа на столичния булевард „България” в близост до Околовръстното шосе. Към този момент районът остава отцепен от полицията. (24 часа)

По време на срещата на високо равнище за ядрената сигурност в Хага лидерите на страните от Г7 ще обсъдят ситуацията в Украйна в отсъствието на колегата си Владимир Путин. Очаква се държавните ръководители да дискутират допълнителни мерки за действията на Москва в Крим и евентуалното окончателно изключване на Русия от групата на осемте най-развити икономики. (Новинар)

Print Friendly, PDF & Email