Жоро Милионера  Снимка - "Труд"

Жоро Милионера
Снимка – „Труд“

Бившият охранител на G4S с прякор Жоро Милионера, който на 22 юни 2012 г. задигна от инкасо автомобил почти 1.5 млн. лева, ще обжалва 12-годишната си присъдя, наложена от Пловдивския апелативен съд, съобщава „Труд”. Той ще се изправи пред Върховния съд на 16 януари. На първоначална инстанция бившият охранител получи 8 години затвор, но по-късно прокуратурата  възнегодува срещу ниската присъда.

Окръжният съд е проявил прекомерна снизходителност към Енев. Наказание за такова сериозно престъпление само би насърчило потенциалните извършители на подобни действия„, категоричен бе по-късно съдебният състав, председателстван от Юлиян Русенов. „Разкаяние и съжаление не се извличат само с произнесени думи. Подсъдимият е планирал и съзнателно е извършил грабежа. Постигнал е резултата си. Доволен е от присъдата, която не е обжалвал„, мотивира се съставът.

Фактът, че Георги Енев е бил в затруднено финансово положение, че заплатата му е била намалена и че застрахователите са изплатили сумата на охранителната фирма не трогнаха съда и той получи почти максимална присъда за деянието си. Освен това Енев така и не каза къде е скрил откраднатите пари. Защитата на подсъдимия изтъква, че фирмата, в която клиентът му е работил, е улеснила кражбата, защото ключът за инкасовия автомобил трябвало да бъде единствено у регионалния мениджър, а в случая това не било така. Съдът обаче счита, че фирмата е създала надеждна организация за сигурността на превозваните пари и ценни пратки. Тя е проследявала инкасовите коли със сателитна система и оператор.

Print Friendly, PDF & Email