thief4Ръст на домовите обири в София е отчела столичната полиция съобщи вестник „24 часа“ по данни на СДВР. Нахлуването на домовете чрез проникване през PVC дограма е сред най- разпространените  кражби напоследък. 200 домакинства са обрани само за месец юни.

В сезона, в който повечето хора са на почивка извън столицата, обирджиите се възползват от празните домове. От БНТ съобщават,че възрастовият диапазон на крадците става все по-малък. Най- предпочитани за нападение са новите квартали като: „Изток“, „Слатина“, Малинова долина“ и „Манастирски ливади“. Сред най-често крадените вещи са злато, пари и бяла техника.

Най-чести мишени на обирджиите са предварително набелязани жилища,  в повечето случаи се знае кой е собственикът и каква  кола има. Смята се,че собствениците на скъпи коли са и добре обезпечени и затова те са най-честа мишена на обирите. В 80% от случаите нахлуването в домовете  е извършено докато стопаните им спят.

Когато заминаваме за по-дълго, да предупредим за отсъствието си наши близки, които по възможност живеят в същия блок, посъветва началникът на сектор „Кражби“ към СДВР Николай Петков.  Той препоръча и сигнално охранителна техника в жилището, оставянето на включено осветление, работещи музикални уредби и телевизори.

Полезна статия за това „Как да предпазим дома си от крадци“ четете при нас.

Print Friendly, PDF & Email