Снимка за криминалната новинаВ дните около Коледа и Нова година по принцип се наблюдава огромен ръст в кражбите, съобщава „Труд”. В периода между 15 декември и 10 януари значително нарастват грабежите, джебчийството и взломните кражби, предупреждават криминалистите. Затова от МВР предупреждават: „Зад мита за Дядо Коледа често се крие суровата престъпна реалност“.

Ако по моловете и в градския транспорт на София обичайно действат по около 150-200 обирджии, в дните по Коледа, Нова година и Великден, те стават почти двойно повече – до 300-350 души. Според експерти по уличната престъпност през лятото джебчийските банди са по морските курорти, пролет и есен са в чужбина, а зимно време се прибират. Обикновено действат по големите търговски центрове в областните градове.

За да бъдат предотвратени грабежите, полицаите и гардовете от частните охранителни фирми спазват няколко основни правила, които препоръчват и на граждани и на фирми. Нападенията са най-общо два вида – спонтанни или предварително подготвени. И в двата случая жертвата има възможност да забележи обезпокоителни признаци – ако някой я наблюдава, ако се интересува от дома или офиса, ако разпитва съседи и т.н. Затова и основният им съвет по празниците гласи – всички да си отварят очите на четири.

Към гражданите
– Носете парите на малки суми в различни джобове.
– Не дръжте портмоне в дамска чанта или задния джоб на панталона.
– Когато плащате, не показвайте колко пари носите. На касите използвайте банкови карти.
– Заобикаляйте празни подлези, дворове, преки пътеки, тъмни и безлюдни места. Ако пътят ви минава оттам, осигурете си близък, който да ви изпрати или посрещне.
– При преминаване през подлез или тясно място се спрете и се огледайте върви ли някой след вас. Пропуснете го да мине.
– При влизане във входа и при излизане от апартамента се оглеждайте дали някой непознат не е на площадката или стълбището. Не влизайте с непознат в асансьора.
– Най-честото нападение е при влизане в апартамента, когато сте заети да извадите ключовете и отваряте вратата. Затова отключвайте само когато сте сигурни, че сте сами на площадката.

Към фирмите

– Не оставяйте големи суми да нощуват в офиса или търговския обект дори да са заключени в метална каса.
– Ако използвате услугите на трезор, променяйте маршрута, по който отивате да оставяте или вземате пари и ценности от него.
– В празнични дни, когато оборотите са значителни, осигурете извозване на сумите няколко пъти на ден с кола инкасо и специализирана охрана.
– Ако ви предстои плащане на клиент или по договор, което не е по банков път, не споделяйте тази информация със свои сътрудници и дори близки.

Print Friendly, PDF & Email