kartiАтомният физик Любомир Т. отива на съд заради източване на банкови карти, съобщава в. „Телеграф“. Мъжът бил спипан, докато се въртял около банкомат на централна улица в Пазарджик. За да не бъде разпознат по записите от охранителните камери, се дегизирал с перука. Той бил с изкуствената коса, кърпа на главата и тъмни очила, докато теглел суми от чужди сметки и само благодарение на бдителни граждани бил задържан и откаран в ареста на местната полиция. Разследващите открили в „учения“ 15 пластики на банкови карти, от които само за 2 дни в Пазарджик и Пловдив бил изтеглил 5350 лв. Българинът е присвоявал чужди пари и в Индия, Тайланд, Израел и САЩ. Сред картите имало и карта на “Ичичибанк” в индийския град Мумбай, карти на банки в Сиам, Небраска, Норвегия.
Сред потърпевшите от ловкия банков хитрец са предимно чужденци, които няма как да защитят правата си в български съд, но така или иначе са в графата “пострадали”. За да бъде “закован” пред Темида разследващите прилагат видеозаписи от камери и ще разчитат на специалисти по лицева идентификация. Сред веществените доказателства са и 200 празни пластики на дебитни и кредитни карти. Засега не е ясно дали Любомир е действал сам или е имал съучастници.

Полицейската практика сочи, че бандите, занимаващи се с източване на карти, са разделени на няколко ядра. Едното е от хората, които само изработват скимиращото устройство, което записва данните от магнитната лента на картите. Друго ядро е съставено от хората, на които вече се раздават белите пластики, в които е качена открадната информация от чуждите карти. Тяхната задача е само да теглят пари, след което да ги отчитат на т. нар. посредници приближени до организаторите на бандата. Според анализа на полицаите през летните месеци повечето извършители, специализирали в източването на чужди сметки, действат по морските ни курорти, където основните мишени са летовниците от други страни.

Print Friendly, PDF & Email