Petrov

Бодигардът Цветан Петров получи условна присъда за предизвикана неумишлино смърт на полицай

С условна присъда приключи един показателен случай, завършил със смърт. На 3 март м.г. в клуб „Текила“ в района на Народното събрание в София се забавлява 41-годишният полицай Цветан Младенов, който е в отпуск. Младенов е взводен командир в охранителна полиция в Четвърто столично РУП. Награждаван е като „Полицай на годината“, след като през пролетта на 1998 г., като служител на полицейското спец-подразделение „Сигма“ задържал убиец секунди след въоръжен грабеж на чейндж бюро в София.

В разгара на вечерта пийналият полицай започва флирт с манекенката от „Визаж“ Руми Пеева, която се намира в компанията на сина на известен собственик на петролна фирма. Стига се до намесата на гардовете на притеснения младеж. Един от телохранителите, в тази станала фатална вечер, е 31-годишният Цветан Петров. Той е бивша барета, бил е шампион на страната по киокушинкай, дори е изкарал спецкурс в Израел за лични гардове. Двамата „адаши“ излизат пред заведението „да се разберат“. Пререканията бързо прерастват в юмручна схватка и с 3 бързи удара на каратист бодигардът успява да свали на земята подпийналия полицай Цветан Младенов. При падането Младенов се удря в бордюра на тротоара и изпада в несвяст. След няколкодневна кома почива в „Пирогов“ без да дойде в съзнание.

Бодигардът Цветан Петров е бил привлечен като обвиняем и по-късно признат за виновен от Софийския градски съд още в началото на февруари тази година. Присъдата е била потвърдена в края на юни и от апелативните магистрати. Според мотивите на съда 31-годишният подсъдим е действал умишлено и е съзнавал, че може да рани тежко своя съперник и пряко го е целял. В същото време обаче магистратите са категорични, че става въпрос за небрежност. Според изготвените експертизи по делото след аутопсията на Цветан Младенов била установена тежка черепно-мозъчна травма, довела до смъртта му. Полицаят е починал не от юмруците на своя опонент, а след като се ударил в бордюра пред тузарската дискотека. „Травмата не е получена директно от нанесените от Цветан Петров удари, а е резултат от падане от височината на собствен ръст“, категорични са съдиите. Доказано било също, че падането е причинено от юмручен удар, нанесен в областта на горната устна, след като полицаят бил нокаутиран. „Значителното количество алкохол в кръвта на пострадалия е довело според вещите лица до загуба на равновесие у полицая“, обяснява се в мотивите към присъдата.

За леката присъда роля изиграва и чистото съдебно минало на Петров, изразеното съжаление за стореното и провокативното поведение от страна на пострадалия. Съдът не се е съобразил и с това, че жертвата е полицай. „Законът не дава на служителите на МВР привилегировано положение спрямо останалите лица. Засилена наказателноправна защита законодателят предоставя на тези служители единствено в случаите, когато същите изпълняват служебните си задължения“, обясняват магистратите. В нощта на 3 март Цветан Младенов е бил в отпуск.

Print Friendly, PDF & Email