2014.02.23-камериКамерите, които снимат в района на училищата в София, запечатват по 4 диска с видео на ден, на което се вижда как дилъри продават наркотици близо до школата. Това съобщава пред „Монитор”, Красимир Димитров, шеф на Дирекция „Обществен ред и защита при бедствия” към столичната община. На записите, които ежедневно се изпращат в полицията, фигурират и други нарушения, обясни той. „Нашата задача е да сигнализираме органите на реда. След това те поемат работа по тези случаи”, каза Димитров. Той изрази надежда, че съвсем скоро всички училища и детски градини ще имат подобно видеонаблюдение. Практиката с изпращането на записите е част от програма на МВР за защита на учениците. В нея се посочва, че 70 процента от столичните учебни заведения разполагат с 24-часов видеоконтрол, който е свързан с общината. Това са около 250 обекта, сред които има и детски градини. Именно този ресурс ще се използва, за да се предотврати все по-нарастващото потребление на наркотици сред децата.

Друга мярка, която ще прилага полицията, е наблюдение на „Facebook” пространството, където в много групи се обсъжда именно разпространението на дрога или по-точно от къде и от кого учениците могат да се снабдят с нея. В затворените групи юношите използват кодирани наименования за вида наркотици.

За по-голяма ефективност разследващите ще внедряват и агенти под прикритие сред уличните дилъри. Така ще може да бъде изготвена интерактивна карта на местата, където се предлагат наркотици. Полицията ще знае и кой ги продава, както и кой седи над разпространителите нагоре по йерархията.

Print Friendly, PDF & Email