2014.02.21-kokain

Българи, замесени в трафик на огромно количество кокаин от Южна Америка, са заловени в съвместна международна акция с участие на българската полиция, при която е разбита трансгранична група, съобщиха на брифинг в МВР днес.В дирекцията на полицията е постъпила информация, че се готви трафик на кокаин от Южна Америка, маскиран като техника за рали Париж- Дакар. Наркотикът е бил скрит в резервни гуми, които са били намазани със специален спрей, за да бъдат заблудени скенерите.
Кокаинът е 1 400 кг. и е заловен в камион, намиращ се на кораб, превозващ коли и техника за ралито. Дрогата възлиза на 273 млн.  евро. Наркотикът е бил разпределен по 100 кг във всяка гума и е бил разфасован на по 5 кг.

„Става дума за рекордно количество, което е задържано до сега“, подчерта главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. 

Корабът с голямата пратка е тръгнал от пристанище в Чили за пристанище във Франция, където е пристигнал и е бил проверен. Установено е, че в престъпната група има и българи. Арестите продължават и в момента, уточни Светлозар Лазаров.

„При размесване на наркотика ще се получи 5 тона кокаин, готов за продажба“, обясни още Лазаров. Той каза, че българите, участници в канала, са на високо ниво.

Print Friendly, PDF & Email