3.02.2014 car

Снимка – sxc.hu

Според отчети на застрахователи и на МВР, кражбите на коли са се увеличили изключително много миналата година, съобщава journey.bg. Застрахователи предлагат правителството да предприеме конкретни мерки, за защита на гражданите и застрахователните компании. Според самите компании увеличението през миналата година е с фрапантните 50%, а според МВР „само” с 23%.  Причината за разминаването в данните може да идва от процедурата, която е бавна – първоначално преписката за всяка изчезнала кола се образува като отнета с цел ползване, а едва след известен период от време делото се преквалифицира за кражба.

Сумата за обезщетения за откраднати коли, която застрахователите на Булстрад Виена Иншурънс Груп са изплатили през 2013 година, се е увеличила с 82 %. Над 1 000 луксозни автомобила са били реално откраднати в България през миналата година“ – коментира Иво Груев, член на управителния съвет с ресор „Застрахователни обезщетения“.

Според Асен Христов, председател на надзорния съвет на Евроинс Иншурънс Груп, има ръст и той дори не е в скъпите коли, а в евтин и среден клас: „Големият ръст е на уличната престъпност, крадат се евтини коли, за да се разглобяват на части, които после се продават на безценица по автоморгите. Отдавна сред застрахователите е известно, че най-често крадената кола е марка BMW.“

Според експерти една от причините за увеличилите се кражби е забраната за маркирането на колите. Връщането на маркировката би решила проблема  с кражбите.

Ако искате да намалите шанса да оберат или откраднат колата ви прочетете нашата статия: „Как да предпазим колата си от крадци

Print Friendly, PDF & Email