Снимка - sxc.hu

Снимка – sxc.hu

Експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Шумен са открили 63 кг елементи от железопътни релси при проверка на пункт за изкупуване на метали в Попово, съобщава „Новинар”. Проверката е направена по сигнал даден още в началото на месеца от Районното управление в града.

След извършена проверка от експерти на екоинспекцията, служители на Икономическа полиция към РПУ-Попово и представители на ЖП секция – Горна Оряховица, както и Регионално поделение – Горна Оряховица към ДП „Национална компания железопътна инфраструктура“, в пункта са открити и идентифицирани елементи от жп линия с тегло 63 кг. Дружеството за изкупуване на метали не е предоставило сертификати за произход и договор за предаване на отпадъците, изисквани съгласно Закона за управление на отпадъците. Установено е лицето предало елементите и е взето писмено обяснение за произхода им. За установеното административно нарушение ще бъдат съставени актове, както на дружеството, приело отпадъците, така и на физическото лице, което ги е предало. Глобата за физическото лице е от 1 400 до 4 000 лв, а за фирмата – между 30 000 и 100 000 лв.

Само преди седмица от БДЖ поискаха кражбата на инфраструктурни детайли да се третира като тероризъм и да се наказва с дълги години затвор, след като за пореден път за малко не се стигна до голяма трагедия след поредната кражба по трасето. За съжаление, масовите кражби на дългата над 7 000 км. инфраструктура на БДЖ продължават. Това не само, че коства милиони на държава, но и застрашава живота на пътниците. Изключително скъпи елементи се крадат и после продават буквално за жълти стотинки на изкупвателните пунктове. Така за няколко лева се нанасят щети за стотици и хиляди. Не по-малко виновни са и самите изкупвателни пунктове, които си затварят очите за произхода на металите. В момента се обмисля решение как да се осигури сигурността на инфраструктурата.

Print Friendly, PDF & Email