VTOSВеликотърновският Окръжен съд осъди Първа инвестиционна банка да плати 210 088 лева на Прокуратурата на Република България. Решението на магистратите е постановено след иск на държавното обвинение за претърпени имуществени щети в резултат на обир на сейф, в който Прокуратурата е съхранявала пари. За случая информира местният портал „Янтра днес“ (www.dnesbg.com)

В началото на юли 2011 г. гръмна огромен скандал, след като клиенти на клон на ПИБ на ул. “Оборище” в старат столица установили, че наетите от тях касетки в трезора на банката са опразнени. По данни на разследващите, общо 10 са обраните касети в клона, а липсите се оценяват на над 1,5 милиона лева. По случая бе започнато разследване, но въпреки усилията на полицията извършителите не бяха установени. По информация на Прокуратурата, досъдебното производство за обира към настоящия момент е спряно.
В официално изявление, ръководството на ПИБ заяви, че клонът на ул. „Оборище“ не е обиран и от него не липсвало нищо. Твърдението бе трудно оборимо, предвид факта, че съдържанието на касетките е известно единствено на наелите ги клиенти. Оказа се, че един от тези клиенти е самата Прокуратура, която съхранявала над 200 000 лв., иззети като веществено доказателство при операция „Недосегаемите“ и собственост на бизнесмена Младен Милков. Наличието на тази сума в сейфа е документирано и липсата ѝ след юли 2011 г. е довела до иска на Прокуратурата срещу банката.
Като ответник по делото, ПИБ заема позицията, че искът не следва да се уважава, тъй като възстановяването на паричната стойност на изчезналата сума не възстановява качеството ѝ на веществено доказателство. Според съда обаче, банката пряко е нарушила задължението си да съхранява съдържанието на касетите и поради това дължи обезщетение за претърпените от това щети. Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд.

SECURITY.BG напомня, че дело с подобно съдържание на престъпния състав се гледа и в Благоевград, за което ви информирахме ТУК.

Print Friendly, PDF & Email