Колонадата - един от символите на Хисаря Снимка - Уикипедия

Колонадата – един от символите на Хисаря
Снимка – Уикипедия

Полицаи и жандармеристи в пълно бойно снаряжение нахлуха във фабрика за бутилиране на минерална вода в Хисаря, съобщава Дарик радио. Причината е, че собственикът на фабриката Димитър Консулов не допуска работници, които трябва да работят по проект на общината за подмяна на стар водопровод и канализация.

Не искам да възпрепятствам работата по проекта, но настоявам преди да допусна машините да работят в двора на фабриката, наред с всички необходими документи, да  бъде представен и съгласуван план за безопасна работа от Инспекцията по труда”, коментира пред  Дарик Консулов, който в момента е извън страната.

Изтича срокът за изпълнение на проекта, за подмяна на водопроводната и канализационна мрежа на три квартала в Хисаря. Ако не приключим с ремонта до 30 март т.г., трябва да платим неустойки в размер на 25% от стойността на проекта, който е 33 млн.лв. Парите са спечелени по ОП „Околна среда“ и ако се наложи да плащаме неустойки, те ще са в размер на 7 млн. лв., точно толкова, колкото е бюджетът на Община Хисаря за цяла година“, каза кметът на града Пенка Ганева. Именно това била причината за акцията.

По време на акцията работниците са се застъпили за своя работодател и двама от тях са били арестувани. Хората в цехът са били в готовност да образуват жива верига, за да не допускат багерите на територията на предприятието, без необходимите изисквания за започване на ремонтните дейности, и за да предотвратят рушене на частно имущество. В акцията са участвали 15 жандармеристи и 15 полицаи. Димитър Консулов коментира, че полицията няма право да влиза с взлом в частна собственост освен ако не върви по горещи следи и когато има прокурорско нареждане.

Print Friendly, PDF & Email