Valchev

Станимир Вълчев, снимка „24 часа“

Известен пловдивски адвокат по наказателни дела се оказа в списъка на международно издирвани лица, след като личните му данни бяха откраднати от престъпници. От негово име те регистрирали фирми в Румъния, теглели там кредити и купували стоки с чекове без покритие. Извършителите все още не са разкрити. „Бях изумен, когато на домашния си адрес получих писмо от прокуратурата в северната ни съседка, че срещу мен се води разследване за икономическо деяние“, разказва адвокат Станимир Вълчев, който никога не е стъпвал в Румъния.

По досъдебното производство фигурирал като съуправител на румънско дружество, замесено в далавера. Впоследствие разбрал, че срещу него се водят още три дела. Всичките вече са прекратени, след като Вълчев доказал, че е жертва на измамници.
Главоболията му обаче не приключили, тъй като при проверка на магистрала „Тракия“ го задържали наши ченгета. Румънските власти били пуснали името му в списъка на Интерпол. Наложило се да пише обяснения, след което го освободили.

Адвокатът твърди, че в неговото положение са и много други българи с открадната самоличност. „С личните данни у нас лесно може да бъде злоупотребено, тъй като не са защитени“, коментира Вълчев. Той даде пример с търговския регистър, където всеки има достъп. Същото е и със съдебните дела, по които се съдържа персонална информация както за обвиняемите, така и за техните защитници. Вълчев все още не е получил отговор на жалбата си за кражбата на ЕГН-то му, която е пуснал до главния прокурор на Румъния.

Print Friendly, PDF & Email