Снимка - Уикипедия

Снимка – Уикипедия

Отново е извършен набез на исторически обект в старата столица – Велико Търново, съобщава „Фокус”. Този път открадната е металната ограда от източната част на архитектурно-музейния резерват „Царевец“. Извършителите на грабежа са работили в продължение на поне 2 дни, каза днес пред радио „Фокус“ директорът на регионалния исторически музей във Велико Търново Иван Църов. Той допълва, че органите на реда са уведомени за престъплението, но е песимист, че извършителите ще бъдат заловени.

Това не е първият подобен случай, дори напротив, в последно време културни и исторически обекти във Велико Търново стават обект на много подобни атаки. Само преди около месец пък ограбиха важната за българската история църква „Св. Четиридесет мъченици“ във Велико Търново, в която през 1908 г. Княз Фердинанд обявява независимостта на България. Тогава крадците отмъкнаха 5 метра от оградата на храма, което е около 200 килограма желязо.

Това не е вандалщина, а е умишлено изрязване на отделни части от оградата. Всички тези изкупвателни пунктове, които през годините изкупуват бюстове на видни българи и части от такива съоръжения, също допринасят за подобни деяния„, казва Църов.

Организирането на доброволчески отряди също не би разрешило проблема, но е начин поне да се ограничи ограбването, защото подобни прояви се превърнаха в практика напоследък„, допълва директорът на регионалния исторически музей във Велико Търново. Според него основният проблем се корени не в липсата на охрана, а във възпитанието и образованието на хората.

Print Friendly, PDF & Email