temidaСъдебен състав към врачанския Окръжен съд, с председател Петя Вълчева, наложил най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” на 30-годишния Иван Цветанов, съобщава врачанският портал „Зов нюз“. Срещу него е повдигнато обвинение за това, че с още двама мъже са отмъкнали общо 91 000 лева от инкасо кола на „Асет банк” във Враца. Обирът е извършен по особено дързък начин, категорични са магистратите. Мярката подлежи на обжалване в 3-дневен срок пред Софийския апелативен съд.

Security.bg съобщи, че по време на обира са допуснати фрапантни нарушения, които в голяма степен са улеснили крадците.

„Не съм замесен в обира на банката и затова не се признавам за виновен”, заявил в съдебната зала Иван Цветанов. Председателят на съдебния състав Петя Велчева бе категорична, че ако 30-годишният мъж излезе на свобода, има опасност да се укрие или да извърши друго престъпление. По този повод тя го остави за постоянно в следствения арест. Обвиненият в обира на врачанската банка е с постоянен адрес в столицата, но често сменял местожителството си. В досието му фигурират 8 присъди, като една от тях е за крупен грабеж на златарско ателие.

Към момента все още не е задържан обявеният за общодържавно издирване Христо Георгиев. 41-годишният мъж е родом от Враца, но от години живее и работи в София. Преди 3 години е дисциплинарно уволнен от столичното 9-о Районно управление „Полиция”. По неофициална информация обирджията на „Асет банк” веднага след инцидента е напуснал страната с голяма част от откраднатите пари. От всичките 91 000 лева врачанските полицаи са успели да открият едва 6000 лева. Къде са намерени парите, униформените не пожелали да уточнят.

Третият заподозрян в обира на банката е 38-годишният Людмил Георгиев, който е брат на обявения за издирване полицай. Веднага след старта на разпитите, задържаният е „пропял“ за наглия обир. Самопризнанието и чистото му съдебно минало са и причината мъжът да бъде пуснат на свобода под парична гаранция от 1000 лева. Името на издирвания Христо Георгиев, който е бивш оперативен работник с 9 години в системата на полицията, нашумява още през 2010 г. Преди 3 години той е задържан при акция „Златарите”. Служители от отдел „Вътрешна сигурност” го дебнат 4 месеца, за да го уличат в двата грабежа, които са станали в столичния квартал „Люлин”. Според запознати, бившият полицай е бил под домашен арест по едно от делата, докато участвал в обира във Враца.

Print Friendly, PDF & Email