нвьртирни-обириКрадци за ограбили дома на председателя на Българската академия на науките академик Стефан Воденичаров, пише в-к „Преса“.

Престъпниците за задигнали от дома на учения 20 платна на Иван Христов, покойния му тъст. Най-известните му творби са портрети на св.св. Кирил и Методий, Петко Славейков и Христо Смирненски. Платната са били откраднати от тавана на къщата на семейството.

Стефан Воденичаров коментира, че загубата има голяма емоционална стойност за фамилията. „Вероятно ще се появят в нечия колекция. Най-важното е да сме живи и здрави“, заключи шефът на БАН пред в-к „Преса“.

Макар и скъпи, картините не са били застраховани. В деня на кражбата е бил правен ремонт на таваните на кооперацията, затова достъпът до тях е бил лесен. Крадците разбили бравата и катинара на таванското помещение и отмъкнали единствено картините. Предполага се, че са използвали електрически шмиргел. Кражбата не е била планирана, защото са били разбити и други съседни тавански помещения. Сигналът за кражбата е бил подаден от домоуправителя на кооперацията.

Междувременно, преди няколко дни, е бил обран и домът на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Обирът е станал от апартамента на семейството ѝ в „Манастирски ливади“, докато тя и съпругът ѝ са били на работа. Откраднати са юбилейни монети, лаптоп, дори отворен парфюм и други сантиментални вещи. „Крадците са ровили из апартамента и за пари, но ние не държим пари в брой вкъщи“, коментира Фандъкова. Според нея крадците са нямали представа чий дом обират, защото апартаментът е бил без охрана със СОТ и без отличителни знаци и обозначения.

„Не сме го очаквали, но за съжаление ни обраха като много други български семейства. Крайно неприятно е и всеки постралал по този начин знае какво е чувството да се върнеш от работа и да видиш вратата си разбита и как са ровили из личните ти вещи. За всеки нормален човек това е голям стрес. Надявам се борбата с битовата престъпност от деклариран приоритет на вътрешния министър Цветлин Йовчев да се превърне в реална работа на МВР“, заключи Фандъкова.

 

Print Friendly, PDF & Email