facebook-sys-sobstvena-platforma-za-plashtaniqЗа нов вид измама през най-любимия сайт на българите Facebook  съобщава „Новинар”. Става въпрос за хак, който без знанието на потребителите, изпраща съобщения от техния профил на приятелите им. Съобщението моли да бъде пуснат SMS на определен номер за жълти стотинки. А  всъщност изпращането на този SMS струва 6 лева. Така много хора биват измамени и си мислят, че правят услуга на техен приятел, а всъщност стават жертва на кражба.

Пример за това е една жена, която получава съобщение по Facebook от нейна добра приятелка. „Моля те, влез и харесай страницата ми за околната среда. След като се логнеш във Фейсбук, ще те пренасочи. Умолявам те, харесай я”,. „Самата дама има магазин за цветя и направих връзка цветя, околна среда, абсолютно естествено”, обяснява потърпевшата. „Направи ми впечатление обаче, че трябваше да последвам линка към съответната страница, но преди да стигна до нея, трябваше да изляза от профила си и да се логна наново”, допълва жената. Без да подозира, че тези инструкции се дават не от нейната приятелка, а от някой друг, разбил профила й, тя пита: „ Това да не е някакъв вирус”. Отговорът е „не”.

Така заблудата става пълна и вече убедената, че не е измама жена изпълнява инструкциите. Минути по-късно профилът й вече е хакнат и хакерът започва да изпраща съобщения до приятелите й, които гласят: „Можеш ли да пратиш есемес от 24ст., че ми трябва спешно, а телефонът ми прави проблеми”. От някои от съобщенията става ясно, че хакерът събира средства за кауза, свързана с Българския червен кръст. За късмет приятелите на жената й звънят, за да я попитат дали това не е измама и така никой не става жертва.

Но много други хора нямат този късмет и пускат SMS-и уж за 24 стотинки, които обаче се оказват много по-скъпи. За да не попадате и вие в такива измами прочетете статиите на сайта ни за „Как да се предпазим от опасни вируси във Facebook“ и „Как да се предпазим от SMS измами”.

Print Friendly, PDF & Email