kartaНов трик ползват бандитите за източване на данни от кредитни и дебитни карти в банкоматите – с пластмасова фиба данните се копират за броени секунди. У нас подобна техника за кражба на пари е откривана основно в моловете, защото точно там повечето банкомати позволяват използването на устройството, пише „Телеграф“.

Инструментът за източване на данни е дълъг около 5 см и се монтира за секунди. Фибата така прилепвала за машината, все едно била част от нея и била трудна за откриване. След това апашите монтирали върху нея останалите атрибути – скиминг, батерия. По този начин се записвал не само ПИН-а на картата, но и данните от магнитната лента. С една батерия устройството издържа между 15 и 20 часа, за което време сваля данните на 200- 250 карти. „Изобретението“ се появило преди година, но в началото било рядкост и собствениците му го отдавали под наем за 1500 лева на месец. Сега обаче производството му станало масово и то вече е засечено в други държави като Саудитска Арабия, САЩ и някои европейски страни, където има българи, занимаващи се с такава престъпна дейност.

Охранителните камери, монтирани близо до някои от банкоматите на практика не улавят лицата на мошениците, тъй като се задействат само при пъхване на пластмасова карта в устройството. Но ако някой слага фиба, камерата не записва.

Print Friendly, PDF & Email