6RUPФалшив полицай успял да измами възрастна жена и сина ѝ, като им задигнал крупната сума от 150 000 лева. Добре обмисленото престъпление било извършено преди около 20 дни, разказва в-к „Монитор“. Престъпниците получили информация, че семейството е продало апартамент и разполага със сериозни средства, които не държи в банка. Първоначално решили да действат по класическата схема на телефонните измамници. Непознат глас звъннал на домашния телефон на възрастната жена и се представил за неин болен роднина, на когото спешно трябват пари за лечение. Пенсионерката обаче не познавала такъв човек и не се хванала. Веднага набрала сина си и му разказала за обаждането.

„Повече не вдигай телефона”, посъветвал я синът. Малко след това обаче извършителите се свързали и с него. Този път вкарали в действие хитър план. „Обаждаме се от полицията, знаем, че са ви звънели телефонни измамници, в момента сме по петите им и съвсем скоро ще ги хванем, но ни трябва вашето съдействие”, разказал мнимия полицай. Между другото само попитал дали наистина семейството разполага с толкова пари. Синът отговорил положително и тогава измамникът извадил и последния си коз, като обяснил, че трябва да вземе парите и те да бъдат белязани в МВР, за да може да ги предадат на телефонните измамници, преди да ги арестуват. Мошеникът добавил още, че в полицията нямат чак толкова голяма сума, а без да я предадат на „заподозрените” телефонни измамници, не могат да ги задържат. След тези думи синът паднал в капана на измамниците. Той звъннал на майка си и ѝ казал, че при нея ще дойде полицай, на когото да даде събраните пари от продажбата на жилището. Жената изпълнила заръката, като… хвърлила през балкона червена чанта, пълна с пачки – общо 40 000 евро, 20 000 долара и 40 000 лева.

Според криминалисти измаменото семейство не е попаднало на класическите ало-измамници, които в повечето случаи са роми, а на комбинативни престъпници, добре обмислили сложната схема. Разследващи подчертаха, че нямат практика парите, които се бележат, да се хвърлят през терасата. Те се предават единствено в МВР или в прокуратурата и това става с протоколи, на които се разписват всички.
Print Friendly, PDF & Email