Bitova_prestУважаеми читатели, публикуваме този материал от вестник „Сега“ със съгласието на автора и с благодарност към главния редактор Теодора Пеева за съдействието. Оригиналната публикация в електронен вид може да прочетете ТУК

Битовата престъпност успя да ерозира националната сигурност. Самият вътрешен министър бе принуден да признае, че тя е в такива размери, че категорично заплашва дори националната сигурност. Цветлин Йовчев стигна и по-далече. Той представи данни от официалната статистика, според които над 130 хил. души са пострадали за една година от битова престъпност. „Действителните жертви са много повече, но те не информират полицията, защото ѝ нямат доверие, че може или че иска да се справи с проблемите. Според мен, ако 130 хил. семейства страдат за една година, проблемът трябва да получи внимание“, обяви още той. Всъщност той е първият МВР шеф, който акцентира, че вината за драматичната ситуация е на полицията, а не се ограничава до общите приказки за кризата и последствията ѝ. Защото недоверието в органите на МВР беше факт и преди кризата.

Но да погледнем какви мерки се предлагат от вътрешното министерство за справяне с проблема? „Трябва да осигурим полицията да е там, където има нужда от нея. Сега по обективни и субективни причини не е така“, обясни вътрешният министър. Сред мерките е изграждането на интерактивна карта за проблемните населени места, за да може да се създаде гъвкава организация на работа. Другата мярка е създаване на възможност за бърза реакция на патрулите след подаден сигнал, а третата, която в много държави по света е довела до намаляване с до 80 на сто битовата престъпност, е работата с извънщатни сътрудници. Те щели да са под ръководството на МВР и в тясна връзка с местната администрация. Обсъждало се и дали да бъдат въоръжени. Министърът обяви, че лично той е против да имат оръжие. Очаква се и силен ефект от въвеждането на интегрираното видеонаблюдение, което щяло да дава своевременна информация и контрол. Сигурно от тези мерки ще има някаква полза, но е наивно да се смята, че апаратът от извънщатни сътрудници например ще заработи за 2-3 месеца, както се надява министърът.

Видеонаблюдението го има само в централните част на големите градове. Колко може да се разрасне за 2-3 месеца?! А интерактивната карта сигурно ще е по линия на някой европейски проект, защото трябва да се усвоят едни пари.

Докато МВР не разбере, че няма малко и голямо престъпление и че всяко посегателство срещу живота, здравето и имуществото на който и да е българин е еднакво важно, нищо няма да се оправи. Проблемът е наистина драматичен и заради още нещо. „Видях, че има спрени 400 000 производства за извършени кражби. Останах потресен. Не искам тази тема да бъде забравена, защото тази престъпност засяга нашите родители и деца“, обяви преди няколко месеца зам. главният прокурор и шеф на следствието Бойко Найденов.

Всъщност Найденов говори за 400 000 неразкрити престъпления. Тогава той каза и че: „Тези спрени дела са сигурно половината от всички извършени престъпления, защото хората дори не се оплакват в полицията, тъй като не вярват, че извършителите ще бъдат открити. Знам го по себе си. Откраднаха ми джипиеса от колата, но не подадох жалба, защото знам, че е безсмислено“, обясни човекът, който заема един от най-високите постове в българската съдебна система. Признанието е на шефа на следствието. В България неговите думи бяха бързо неглижирани. Може би защото няма нищо сензационно и пикантно.

Домовите кражби, кражбите на коли, на джипиесите в тях се извършват от стройно организирани групи, по всяка вероятност добре „пазени“ основно от служители на правоохранителната, а почти сигурно и на правораздавателната система. Защото именно обирите са основните сред извършваните и неразкриваните. Всяка година в тази графа отиват по 50 000-60 000 от тях. Всеки може и сам да изчисли, че за 4 години например се събират 240 000 неразкрити домови кражби, извършени вероятно от не повече от 100 групи. Преди година прокуратурата удари друг звучен шамар на МВР с огласен доклад за образуването, движението и приключването на преписките и делата. Според въпросния документ вътрешното министерство не е открило извършителите на поне 660 000 престъпления.

Виновните за поне 660 000 престъпления се разхождат на свобода и вината за това е на полицията, която не ги е разкрила.
Отделно от това вече на няколко пъти през последните години прокуратурата прекрати заради изтекла абсолютна давност над 1 млн.дела. Основно пак защото нямаше разкрит извършител. И зад всеки един от тези конкретни случаи стои разбит и окраден дом, офис, склад, магазин или кола, жертва.
Ако сега не бъдат наситени с полиция селата, опустошавани ден и нощ, както и всички квартали, в които всекидневно се извършват хиляди домови кражби, ако не бъдат разбити бандите, които се занимават с това, ако не започнат да се разкриват извършителите, ако не бъдат бързо и тежко съдени, и сегашните обещания ще се окажат напразни. И ще се окаже, че най-организираната престъпност е битовата.

Print Friendly, PDF & Email