2014.02.12killerЧетири доживотни присъди поиска прокуратурата за Петър Стоянов – Сумиста и още трима души от групата му, обвинена в поръчителство на убийства и побои. Шестимата подсъдими вече бяха признати за виновни от шуменския окръжен съд след процес, белязан от серия скандали, съобщава „BTV”.

За първи път държавата строи специална съдебна зала за един знаков процес – „Килърите”. Следващата седмица делото ще се гледа на втора инстанция не в Съдебната палата във Варна, а в новопостроената зала в затвора, при засилени мерки за сигурност. Бившата столова на затворническата администрация се превръща в съдебна зала само за два месеца. Изцяло ремонтирани и прясно боядисани са стените. Сменени са бравите. Монтирани са микрофони, озвучаване и камери за видеонаблюдение. Към настоящия момент са похарчени около 50 000 лева. За конвоя на подсъдимите ще се изискват значителни мерки за сигурност не само от съдебна охрана, но и от МВР.

До момента по делото „Килърите” съдът прочете 9 доживотни присъди на трима души от групата на Петър Стоянов-Сумиста. „Делото „Килърите” е съдебен фарс и, ако използвам думите на сегашния главен прокурор, това е едно от срамните дела. Законът по него беше погазен тотално”, категоричен е обаче защитникът на Сумиста, Николай Беров.

„Аз не го възприемам като емблема. Не го възприемам и като делото на моя живот. Възприемам го като един служебен ангажимент – твърде сериозен и отговорен“, заяви прокурорът по делото Ася Петрова.

Print Friendly, PDF & Email