Снимка - "БЛИЦ"

Снимка – „БЛИЦ“

Бракониери са изсекли цялата общинска гора около Враняк, съобщава БЛИЦ. Бракониерите са оставили едва 10% от гората и дори преминаващата редовно жандармерия не може да ги спре. В селото минава жандармерия и полиция, като служителите на реда непрекъснато патрулират. Начислени са им обаче 6 села и те не могат да останат само във Враняк, съобщава „Конкурент“. Самите бракониери дебнат полицаите и се съобразяват с графика им. Според Жени Узунова, кмет на селото, има случаи, в които минути след като колата на жандармерията мине покрай последната къща в селото, ромите тръгват с резачките и няма изход от ситуацията.

„На нас ни е нужно 24-часово присъствие на всички охранителни държавни институции, иначе няма абсолютно никакъв ефект. Бракониерите явно не се боят от нищо“, коментира кметицата. „Един мъж сподели, че са отишли лично при него да го заплашват. Обяснили са му, че ако не спре да се оплаква, ще го запалят“, разказва Узунова. Човекът не посмял да се оплаче в полицията след случая.

Ромите не се притесняват и от много дела, които се водят срещу тях. Те самите казват, че ще ги хванат и после пуснат, затова продължават необезпокоявано. През тази седмица служителите на реда заедно с колегите си от жандармерията намерили 30 кубика отсечена дървесина, подготвена за извозване, която е прибрана за съхранение в кметството.

Print Friendly, PDF & Email