Снимка - "Новини БГ"

Снимка – „Новини БГ“

Бивши барети са замесени в големия инкасо обир за 2 млн. лв. край Ловеч от 11 април 2012 г., съобщава „Стандарт”. За обира са разпитани всички охранители и шефове на фирмата “G4S”, която няколко месеца по-късно стана жертва на друг голям инкасо обир, след като Жоро Милионера успя да отмъкне 1.5 млн. лв. в Пловдив.

Според разследващите отговорните за ловешкия обир са действали изключително професионално и имат почерк, който показва, че най-вероятно са били обучавани в спецподразделенията на МВР. На 11 април миналата година, около 19:30 ч. въоръжени и облечени като спецполицаи устройват засада с джипове на инкасо кола по пътя между Севлиево и Ловеч. Нападателите стреляли във въздуха, изкарали охранителите от колата и ги накарали да легнат на асфалта. След това разрязали с флекс товарния отсег на автомобила и измъкнали от него чували с около 2 милиона лева. Най-голямата загадка обаче била, че в колата имало още толкова пари, които били оставени от престъпниците.

Големите суми са събрани от оборота на трите мобилни оператора и няколко магазина. Така и не стана ясно защо инкасо автомобила не е пътувал по първокласен път както са били изискванията за сигурност. Едва два месеца по-късно разследващите откриха изоставени двата джипа с които е извършен обира и установиха, че наистина е била симулирана полицейска акция. Но до други улики така и не се стигна.

Последният подобен обир е от 1 октомври тази година след като въоръжени обраха клон на  банка “Интернешънъл Асет Банк” във Враца. Заради зачестилите подобни обири от МВР започнаха масови проверки на охранителните фирми в страната Проверката приключи единствено с указания относно сигурността, но без по-конкретни мерки и затегнат контрол.  От полицията дори заявиха, че екипите на инкасо колите не трябва да бъдат спирани от полицаи, а ако това все пак стане, да показват единствено документите си през прозореца. Охранителят не е длъжен да отваря независимо, че го спира полицаи защото това е добър шанс на маскирани престъпници да получат достъп до парите.

Print Friendly, PDF & Email