izmamaБургаските полицаи разкриха 61-годишен мъж, участвал в ролята на „муле“ в 13 телефонни измами, за които задържаният направил пълни самопризнания, съобщава сайтът bnews.bg. Разплитането на измамите започнало след измама за 12 000 лв. от 13 октомври. 80-годишна бургазлийка, живееща на ул. „Марагидик“ получила обаждане около 16.15 ч. на същата дата от мъж, който се представил за „офицер Андреев“ от Пето РУП – Бургас. „Полицаят“ казал, че дъщеря ѝ и зет ѝ катастрофирали и убили дете и за изплащане на кръвнината била необходима сумата от 14 500 лв. Мъжът, дошъл да вземе парите от домашния адрес на пенсионерката, се оказал 61-годишният Г.Т. от Бургас, който се движел с л.а. „Опел Вектра“, с бургаска регистрация.

При претърсване на дома му полицаите намерили и иззели част от вещите, предмет на престъплението – сумата от 2 220 лв. и 300 евро. Иззети били и мобилните телефони, с които бургазлията се свързвал с жертвите си. След разпознаване и следствен експеримент, било установено, че Г.Т. от 30 юли до 13 октомври в съучастие с други неустановени до момента лица, е извършил общо 13 телефонни измами на територията на Бургас. Той направил пълни самопризнания, като заявил, че взетите по телефонните измами пари и ценности от пострадалите, транспортирал с личния си автомобил до с. Струйно и с. Ушинци, обл. Шумен, като за всеки курс взимал сумата между 250 – 350 лв.

Работата по документиране на цялостната престъпна дейност на Г.Т. продължава от служители на сектор „Криминална полиция“ при ОДМВР – Бургас, Първо, Второ, Четвърто и Пето районни полицейски управления. От МВР предупреждават гражданите да са особено внимателни, когато получават обаждания за пострадъл близък или нуждаещ се от лечение. При съмнение, да позвънят на 112 или на роднините си, за които им споменават в телефонния разговор, преди да решат да дадат пари на непознати.

Print Friendly, PDF & Email