St_ZagoraВъоръжени екипи ще охраняват денонощно над 3600 дка общински гори и земи в Стара Загора. Частната охранителна фирма „3S СОТ Стара Загора“ ООД ще пази от 5 август т.г. денонощно общинските и държавните гори и земи около района на кв. „Лозенец“ от посегателства, палежи, незаконно изсичане и др. – съобщи вчера на брифинг кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров. – Това е общественозначим проблем, който многократно безрезултатно е обсъждан през последните десетина години.
Фирмата е избрана чрез проведена процедура за възлагане на обществена поръчка чрез публична покана.
„Причината да се обърнем към тях е, че Общината не разполага с въоръжена охрана, а районът е труден, има групи, които действат агресивно към контролните органи. Затова е необходима лицензирана фирма, която разполага с необходимата екипировка и техника да патрулира и охранява района. Екипите й ще бъдат в постоянна връзка с органите на реда и ще имат право да задържат нарушителите до идването им“, поясни кметът.
Изпълнителят „3S СОТ Стара Загора“ се задължава да охранява денонощно приблизително 3618 дка земи и гори общинска собственост.
Охраната ще се изпълнява от четири високопроходими машини, осем патрули, двама отговорници на сектори, специализирани сили и средства, съобщи управителят на фирмата Тенчо Антров. Екипите на охранителите ще бъдат с необходимата квалификация, специално работно облекло, което ще се носи задължително по време на работа, както и други специфични атрибути – помощни пособия, значки, удостоверения, разрешителни и др. Те ще имат задача да не допускат и предотвратяват неправомерното проникване на лица в охранявания обект, да опазват имуществото и да изпълняват процедурите за действие при противоправни посегателства върху него. Охранителите ще действат и при възникване на пожар, наводнение или друго бедствие и ще уведомяват съответните компетентни органи – полиция, пожарна и т.н.
„Целта е да се охраняват общинските горски имоти, входовете и изходите на кв. „Лозенец“ и „Чумлека“ – обясни Валери Иванов, началник на отдел „Опазване на обществения ред и управление при кризи“ в Общината. – От понеделник (5 август) в кв. „Лозенец“ започва денонощно дежурство на специалния полицейски патрул, който ще има комуникация с частната фирма, във връзка с опазване на обществения ред, вдигането на шум, както и криминалните прояви в квартала и около него.“
В срок 10 дни от подписване на договора фирма „ЗS СОТ“ ще изготви план и организация за охрана на обекта, който включва постове, маршрути, смени, въоръжение, комуникации и указания за тактиката на действие при различни ситуации.
Стойността на подписания договор е до 66 000 лв. без ДДС за срок от една година.

Print Friendly, PDF & Email