Снимка - bTVnews

Снимка – bTVnews

Жители на пловдивското село Костиево сформират доброволни охранителни отряди, за да се борят с увеличаващите се кражби, съобщава bTV. Това е поредният пример от малките населени места, които вече не разчитат на полицията да ги пази от престъпления и решават да поемат нещата в свои ръце. Според експерти това е световна практика, която се появява там, където полицията не е ефективна, а престъпленията са станали твърде много. В такива случаи обикновено хората организират отряди или все по-често – наемат частна охранителна фирма.

Патрулите ще бъдат нощни и ще придружават полицая, който отговаря за селото. Патрулът е одобрен от кмета и полицията. За петте селца в района отговарят едва двама полицаи, които идват по 2 пъти седмично. Началникът на местната полиция Георги Георгиев допълни, че има в новия закон за МВР има предвидена подобна мярка, която да направи гражданските отряди законни.

Проектозаконът предвижда въстановяване на нещатните сътрудници, които да съдействат за обществения ред и законността”. До приемането на нормативния акт има и други възможности – законът за частната охранителна дейност, който предвижда общините да създават собствена полиция или по закона за опазване на селскостопанското имущество да се организира охрана с правомощията да проверява коли и да сигнализира на полицията при съмнения.

Такива мерки обаче вече са неотложни за селата в региона. Само за една нощ в Костиево крадците са разбили 4 къщи. Те не крадат техника, а търсят само пари в брой и дребни ценности. Крадците действат бързо и безшумно – наскоро бил обран и хранителния магазин на селото.

Print Friendly, PDF & Email