Снимка - novinar.bg

Снимка – novinar.bg

Жандармерията вече тръгна по малките населени места, съобщава агенция „Фокус”.  В област София седем екипа на жандармерията участват в специализирана полицейска операция на територията на София област. За днес операцията ще продължи 13 часа и ще обхване общините Ихтиман, Своге, Костинброд и Сливница, каза пред журналисти комисар Борис Танев.

От името на ръководството на Дирекция „Специализирани полицейски сили”, мога да ви уверя, че нашата дейност няма да има стихиен характер, а това ще стане практика, каза главен инспектор Красимир Григоров, началник на оперативен дежурен сектор в дирекция „Специализирани полицейски сили”. „Гражданите още днес ще могат да видят нашето присъствие и ще могат да усетят резултатите от нашата работа”, добави Григоров. Според Григоров акцията няма срок и може да продължи не ден, не седмица, ако е необходимо и повече. Целта е да се неутрализира битовата престъпност по селата.

Дирекция „Специализирани полицейски сили” започват днес специализираната операция със 7 управления на територията на 12 области: София, Враца, Монтана, Видин, Плевен, Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Бургас, Силистра и други. Операцията се провежда с 54 екипа, 146 служители и 45 автомобила за цялата страна. Ще се правят ежедневни анализи и отчети за работата, извършена от екипите, каза още главен инспектор Красимир Григоров. По думите му, операцията ще се извърша 24-часово, като екипите ще се сменят на всеки 12 часа. Областите, които са заявили, че има по-голям проблем, наблюдението ще е по-строго, подчерта той.

В Пловдив Специализираните полицейски сили започват изпълнение на една от основните задачи на МВР – оказване съдействие на районните управления на територията на ОДП Пловдив и ОДП Пазарджик по охрана на малки населени места, съобщи пред журналисти началникът на управлението главен инспектор Димитър Узунов. От управлението тази сутрин потеглиха три екипа жандармеристи – два за дежурство на територията на РУП в Хисар и Карлово и 1 екип на територията на РУП в Пещера. Дежурството ще бъде 24-часово. Задачата е да се съдейства на кметовете и районните инспектори по места за охрана на населените места. Акцията ще протече в селата Кръстевич и Красново, в Старосел, Сопот и Пещера. Селищата са подбрани в зависимост от обстановката там и направената от оперативните работници интерактивна карта на престъпността.  Във Видин комисар Константин Джунински – директор на Областна дирекция на МВР-Видин ще посети село Медовница – едно от селата на територията на Районно управление „Полиция” – Белоградчик, където съвместно със служители от жандармерията ще се проведе операцията.

15 екипа жандармеристи тръгнаха пък рано тази сутрин от Бургас, за да се борят с битовата престъпност, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Бургас. Освен на територията на Бургаски регион, екипите ще дежурят на територията на Общини Сливен, Нова Загора и Ямбол. Към тях се отправиха пет жандармерийски формирования, а останалите десет са разпределени между Общини Камено, Средец, Сунгурларе и Карнобат. Предвидено е жандармеристите да работят на място заедно с оперативните работници от съответните районни полицейски управления, като основните цели на присъствието им в малките населени места освен да респектират криминалния контингент, са и да изведат от анонимност извършителите на криминални посегателства, както и да задържат обявените за издирване лица.

Започват и проверки в заложните къщи, в пунктовете за изкупуване на цветни метали, както и за незаконни площадки за скрап, където най-често се пласират откраднатите от селата вещи.

Според Светлозар Ангелов пренасочването на сили няма да се отрази на охраната на българо-турската граница.
Имиграционният натиск към България не е спрял. В момента имаме бежански поток, който привидно изглежда, че е спрял, но миграционният натиск се усилва. Всички рискове се запазват, заплахата също”, обясни главният секретар на МВР. „Насочването на структури на жандармерията към най-уязвимите места е само част от мерките срещу битовата престъпност. Частите ще бъдат там, докато е необходимо и докато не сработи целият комплекс от мерки, които да решат проблемите”, каза още той.

Print Friendly, PDF & Email