photoЖандармерията, охранителна полиция и други части от оперативния състав на МВР тръгват по малките населени места в 15 области в страната, обяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, предава „Сега”. Това е една от обещаните големи стъпки за справяне с проблема с битовата престъпност. Лазаров повтори и тезата си, че големите градове трябва да се наситят с камери, които да помагат при разкриването на престъпления.

Жандармеристите, които официално се водят към специализираните полицейски сили, ще се въртят на смени от 12 часа, за да има 24-часово полицейско присъствие. За момента са обявени едва 5 от 15-те области в които ще бъдат командировани те, това са – Видин, Враца, Монтана, Плевен и София-област. Освен самите жандармеристи ще има и друго присъствие на силите на реда – секретни постове, видеонаблюдение и мобилни екипи. Засега не е ясно до колко ще продължи мащабната операция.

Целият ресурс на жандармерията ще участва пряко в охраната на обществения ред в малките населени места. Според анализа и разчетите, които сме направили, сме концентрирали сили в 15 области, където има по-висока степен на опасност от извършване на посегателства. Преди всичко сме заложили на такива населени места в Северна България и Дунавския район, където населението е много малко, голяма част от имотите са безстопанствени и ангажиментът за опазването им ще бъде на служителите на МВР“, обясни шефът на националната полиция Тодор Гребенаров.

От МВР обявиха, че ще се търси активното съдействие на местната власт. Вече са проведени няколко срещи с асоциациите на охранителните фирми, за да се съгласуват действията. Освен това започва „профилактика“ на криминалния контингент. Предстоят много съвместни акции и проверки на пунктове за скрап, заложни къщи и други.

„Общините увериха, че до една две-години ще имаме възможност за изграждане на видеонаблюдение, което много ще ни помогне. До този момент обаче, ние пренасочваме човешки ресурс, и ги снабдяваме с гориво, за сметка на други места, където не са толкова уязвими„, посочи Светлозар Лазаров.

Print Friendly, PDF & Email