prijutЖителите на столичните квартали с прюти на бежанци сигнализират за силно повишено ниво на престъпност. Тази информация беше потвърдена и от кмета на София – Йорданка Фандъкова. Според жители на кварталите „Военна рампа“, „Враждебна“ и „Овча купел“, престъпността силно е нараснала и се страхуват за домовете и семействата си. Бежанците прибягват до отчаяни действия поради липсата на достатъчно средства, силно нагнетявайки напрежението в районите.

Фандъкова призова елементарните условия в бежанските приюти да бъдат подобрени. Според нея по този начин нивото на престъпността ще спадне. Само в „Овча купел“ са настанени 1026 души, превишавайки лимита на общежитието с над 200, а във „Враждебна“ са настанени над 400 бежанци. Във „Военна рампа“ е започнало настаняването на бежански семейства, но все още капацитетът от 800 души не е достигнат.

Жителите на кварталите се притесняват, че не са предварително уведомени какви хора и колко на брой ще бъдат настанени в квартала им. Фандъкова заяви, че е наредила да бъдат приложени ред мерки, които да помогнат за справянето с проблемите. Част от тях са позициониране на общински патрули в близост до центровете

Print Friendly, PDF & Email