potokГазопроводът „Южен поток“ ще пресече Северна България от Варна до границата ни със Сърбия при Зайчар. Съоръжението представлява 4 успоредни стоманени тръби с дължина 536 км. Те ще се полагат последователно от 2014 до 2018 г. На наша територия ще бъде изграден приемен терминал, който ще посреща природния газ след пътуването му от руския бряг край Анапа по дъното на Черно море до Варна. В морския участък няма компресорни станции, които да осигуряват придвижването на горивото, а първата суша е България. Затова у нас ще има 3 мощни компре­сорни станции от общо 8 в цяла Европа – КС „Варна“, КС „Лозен“ и КС „Расово“.

Преди 2 години бе пуснат близнакът на „Южен поток“ – „Северен поток“, в най-екологичната държава в Европа – Германия, която е опасана от тези съоръжения с преодоляване на всякакви хипотетични рискове, както ще бъде и у нас. Това е бъдещето, ние сме в 21 век, заяви пред медии адвокат Тодор Батков, чиято кантора „Батков и сие“ спечели след конкурс правното обслужване на мегапроекта.

В момента се подготвят търговите процедури във връзка с охраната, както при строежа на това съоръжение, така и за постоянните обекти, които се очаква да бъдат поетапно изградени.

 

Print Friendly, PDF & Email