Снимка - "bTV"

Снимка – „bTV“

Системи за видеонаблюдение са инсталирани в 24 великотърновски села, съобщава bTV. Мерките са предприети, за да се намали голямата битова престъпност и набезите по къщите в селата. Практиката доказва, че монтирането на камери значително намалява престъпността.

Отчетената по-ниска престъпност става причина институциите да се замислят за обезпечаването на всички селища с видеонаблюдение. Така от общо 36-те населени места в областта, в 24 вече се радват на денонощна видеоохрана.

Напоследък няма кражби, не се е чувало поне. Пък по-рано през ден-два, все имаше някой изпищял от кражби, от крадци”, спомня си Мария Колева от село Шемшево, където вече има видеонаблюдение.

През изминалата година за опасване на селата с камери от общината са дали 30 000 лева. „Определянето на точките – където трябва да бъдат видеокамерите, става със съгласуване на органите на МВР”, обясни директорът на Сдружението на кметовете и кметските наместници към Община Велико Търново Благовеста Факирова.

Видеозаписите са на разположение на органите на реда по всяко време. До края на 2014 г. видеокамери ще бъдат монтирани във всички населени места в областта.

Print Friendly, PDF & Email