li-syria-refugee-cp-1Само за последното денонощие от 6 часа на 11 септември, до 6 часа на 12 септември, служители на ГД „Гранична полиция” са установили 92 лица, преминали нелегално българско-турската граница, от които 81 са граждани на Сирия, съобщава МВР.  За времето от 6 часа на 5 септември до 6 часа на 12 септември пък на границата са били задържани общо 460 нелегално преминаващи лица. От Сирия 337 и 123 от други държави.
Общо капацитетът за настаняване в териториалните поделения на Държавната агенция по бежанците и в специализираните домове на МВР е 1930 лица. Към момента той е надхвърлен с 403 места.

Затова са открити три допълните пункта за 24-часов престой на бежанци. С решение на Министерския съвет са осигурени и още два обекта с обща 350 места, където ще могат да се настаняват бежанци. Работи се за намирането и осигуряването на други такива места. БЧК се готви при необходимост да стартира национална кампания за набиране на финансови средства. Към момента все още няма риск от усложняване на епидемиологичната  обстановка.