li-syria-refugee-cp-1Само за последното денонощие от 6 часа на 11 септември, до 6 часа на 12 септември, служители на ГД „Гранична полиция” са установили 92 лица, преминали нелегално българско-турската граница, от които 81 са граждани на Сирия, съобщава МВР.  За времето от 6 часа на 5 септември до 6 часа на 12 септември пък на границата са били задържани общо 460 нелегално преминаващи лица. От Сирия 337 и 123 от други държави.
Общо капацитетът за настаняване в териториалните поделения на Държавната агенция по бежанците и в специализираните домове на МВР е 1930 лица. Към момента той е надхвърлен с 403 места.

Затова са открити три допълните пункта за 24-часов престой на бежанци. С решение на Министерския съвет са осигурени и още два обекта с обща 350 места, където ще могат да се настаняват бежанци. Работи се за намирането и осигуряването на други такива места. БЧК се готви при необходимост да стартира национална кампания за набиране на финансови средства. Към момента все още няма риск от усложняване на епидемиологичната  обстановка.

Print Friendly, PDF & Email