Снимка - bTV

Снимка – bTV

Видинско село нае частна охрана за справяне с престъпността, защото полицията не се справяла, съобщава bTV. Село Новоселци ежедневно ставало жертва на многобройни кражби и набези. Хората се оплаквали и разчитали на полицията, но без успех. Затова жителите на селото решили сами да се справят с проблема и наели частна охранителна фирма, която да се грижи за сигурността им.

Обитателите на Новоселци избрали да живеят с по 10 лв. на месец по-малко, но да са сигурни в безопасността си. В населеното място има 1580 къщи и около 5000-6000 души, но въпреки това няма полицейски участък. „Всяка всяка сутрин идваха да се оплачат на кого какво му липсва. Имало е случаи и на по пет обира на ден, по един-два най-редовно. Ако е нещо дребно, кокошки или по градините, ние го премълчаваме”, призна кметът Пантален Панчев.

Теодор Тодоров, жител на селото, пък се оплаква, че му откраднали стопанска техника за над 1200 лв. „Това не беше кражба, а обир. Взеха акумулаторна батерия, електрожен, бензинова резачка, зарядно устройство – всичко, което може да се реализира веднага. За моите щети не се установи нищо”, казва той.

След като само преди една седмица селото наело частна охрана, която редовно да патрулира и следи за престъпници, нещата се променили коренно. Според кметът от тогава няма нито един случай на кражба.Засега цяла седмица никой не се е обаждал. Спасението е само този начин”, казва Панталей Панчев и препоръчва и на други села да се възползват от частна услуга.

Представител на охранителната фирма коментира пред bTV, че ключът към ефективната охрана на подобни населени места е „масово физическо присъствие”. Освен охрана от фирмата осигуряват транспорт за възрастните хора, които имат нужда от Спешна помощ и са обещали да изградят система за видеонаблюдение в рамките на предоставената услуга.

Такива практики стават все по-популярни в целия свят. Хората виждат, че полицията не се справя достатъчно добре в задачата да опази сигурността им и започват да разчитат на частни фирми. А обикновено ефектът от това е огромен. Подобен случай се наблюдава в американския град Оукланд, който се води за един от градовете с най-висока престъпност в САЩ. Жителите му обаче наеха частна охранителна фирма, която да следи за сигурността и нещата за града тръгнаха в съвсем различна посока.

Print Friendly, PDF & Email