Hisarq_krepostВъзрастни хора плащат за сензорна охрана на къщите си в община Хисаря, съобщава DarikNews. Това е още една превантивна мярка срещу битовата престъпност след навлизането на жандармерийски екипи в селата. За целта има сключени договори с охранителни фирми. За самотни хора услугата е 9,90 лв. на месец, а там, където живеят двама пенсионери, таксата е 15 лв., каза кметът на Общината, Пенка Ганева.

По думите на кмета повечето хора са съгласни да отделят от ниските си пенсии за охрана, стига да са сигурни за безопасността си. Освен това за тези пари охранителите могат да извършват и безплатна социална дейност. Те могат да купуват лекарства на възрастните хора и да оказват помощ при превоза на дърва и въглища.

В северната част на община Хисаря вече дежурят жандармеристи и хората са по-спокойни. Селата Кръстевич, Красново, Мало Крушево и Беловица са най-далеч от общинския център, а хората там се чувстват пренебрегнати и изоставени, каза кметът. Кражбите в региона са основно в горския фонд, а при набезите в къщите се взимат предимно медни казани и железария, които се предават за вторични суровини.

За да се справи с престъпността вече има сформиран и доброволен отряд, който обаче може да се включва само в извънредни ситуации. Това са работещи хора, които не могат да изземат полицейските и охранителни функции.

„В център на Хисаря и по входно-изходните артерии на селата се инсталират камери за видеонаблюдение. Има проект за камери по площадите на по-големите села, но засега той е без одобрение”, допълни Ганева.

Print Friendly, PDF & Email