Вълненията около искането на Главния прокурор до Конституционния съд относно някои разпоредби от Закона за частната охранителна дейност очаквано ескалираха.

Според някои тълкувания по този начин се нарушава Конституцията – където е записано, че осигуряването на обществения ред е задължение на Министерския съвет. Респективно на МВР. От друга страна обаче, хората се чувстват, а и реално често са изоставени на произвола на откровени крадци, насилници и убийци. Особено в по-малките населени места. Оправданието на органите е в липсата на ресурс, несвършена работа на предходни или последващи институции, корупция и т.н.

Стигна се дотам, че Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд, най-вече заради определени разпоредби от Закона за частната охрана, които влизат в противоречие с конституцията. В нея много ясно е записано, че общественият ред и сигурността на нацията са ангажимент на изпълнителната власт. Според президента по този начин се забелязва „абдикиране на държавата от това много важно задължение, което със сигурност не е в интерес на българските граждани“.

Държавният глава уточни, че така ще се даде предпоставка много кметове да се обградят с феодална армия, която обаче ще бъде издържана от държавата.

Print Friendly, PDF & Email