guard_schoolПред сериозен проблем са поставени ръководствата в стотици български училища. В делегираните бюджети няма заложени средства за охрана, а там, където все пак има средства, те са се стопили за подобряване на материалната база. Единственият вариант на директорите е да се обърнат към училищните настоятелства, за да легализират събирането на пари за охрана. Минимум 1600 лева отиват за заплатите на четирима души жива охрана, които покриват първа и втора смяна. Засега никой школски шеф не може да си позволи лукса да поддържа денонощна, затова разчита на СОТ. Почти във всички училища е монтирано и видеонаблюдение. „Ако трябва да плащаме охраната от бюджета, окончателно ще фалираме“, категорични са директори на малките школа с по 200-300 деца, макар че там са достатъчни и двама охранители.

Охранителните фирми се избират от училищните настоятелства. Тези, които са доволни от гардовете през предишните години, предпочитат да преподпишат договорите. Други пък търсят по-изгодни оферти. “Основният критерий, по който се избира фирмата, е цената. Това не е много правилно, тъй като все пак е свързана с качеството на услугата. Училищата, които са наши клиенти, предпочитат комбинирана охрана – гардове през деня и СОТ през нощта“, коментира за вестник „Марица“ шефът на пловдивската „Алфа СОТ“ Иван Манолов.

Щом дадена фирма е спечелила обявения от училището конкурс, тя трябва да гарантира сигурността на децата и учителите. Полицията има право да назначи проверка и да санкционира при сигнали за нередност от страна на школските шефове. Има директори, които настояват фирмите, с които са сключили договори, да охраняват и дворовете, за да не допуска външни лица да нарушават реда и дисциплината. Немалко имат претенции за денонощна жива охрана и така сумите набъбват още повече.

 

 

 

 
 

Print Friendly, PDF & Email