Vasil_MarinovУстановени са 12 лица от различни държави, които са заплаха за националната сигурност. Това заяви пред журналисти зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов, след като беше изслушан на заседание на парламентарните комисии по вътрешна сигурност и обществен ред и по външна политика, съобщи агенция „Фокус”.
„Когато са установени, се предприемат мерки да бъдат изведени от страната. Към настоящия момент са 12 лица от различни държави. Не става въпрос за сирийски граждани. Има разработена методика, по която се установяват тези лица. Има едно лице, за което е установено, че е участвало в бойни действия. Има и такива с чисто криминални прояви. Ние нямаме право по всички международни конвенции, които сме подписали, да връщаме лица в Сирия, тъй като там има военни действия”, обясни зам.-министърът. „Ще експулсираме лица, които не отговарят на условията да получат закрила. Част от лицата, които не са сирийски граждани, може да имат основание да получат хуманитарен статут или статут на бежанец. Всички, които нямат основание да получат такъв статут, ще бъдат изведени от територията на страната в най-кратки срокове. Тези лица се връщат в държави по произход”, заяви Маринов. Нямаме данни тези лица да са свързани с ислямистки организации, уточни той.
„Сформирали сме работна група. В много кратки срокове ще транспонираме Директива 33 на ЕС от тази година, което ни дава възможност да се отворят домове към Държавната агенция за бежанците от закрит тип. Лица, за които имаме съмнения за тяхната самоличност, които са без документи няма да могат да се разхождат на свобода. Част от сега действащите места ще станат от закрит тип”, посочи Маринов.
На въпрос колко алжирски граждани са с влезли в сила заповеди за напускане на страната Маринов заяви, че са около 200 и се търси начин да бъдат изпратени в Алжир. Проблемът там е, че няма директен полет до Алжир, а политиката на  държавата е да не приема чартърни полети.
„Влезли сме в контакти с наши партньори от други европейски страни, които имат редовни полети, за да може поетапно тези лица да бъдат изпратени там”.

Print Friendly, PDF & Email