Снимка - sxc.hu

Снимка – sxc.hu

400 лева не стигат за охрана на училище, това каза Иван Манолов, управител на “Алфа Сот” в интервю пред Marica.bg по наболялата за Пловдив тема за охраната в училищата. Според Манолов проблемът в момента е, че единственият критерии, по който училищата избират охрана, е цената. А в този бранш, както във всички други, цената отговаря на качеството.

Нормалната цена за охрана е 650-700 лева на човек. Ако училището е малко и има само една смяна, достатъчен е един охранител, който да работи на петдневна работна седмица, на пълен работен ден. Ако говорим за по-големите училища – там са нужни поне двама служители, тъй като децата учат на две смени и училището работи 12 часа. Така че там цената е между 1200 и 1400 лева.”, казва Иван Манолов.

Според него често се наемат охранители за по 400 лева, което е абсурдно. Тази сума не може да покрие дори заплатата на охранителя, а какво остава за униформа, палка и белезници, които се изискват от закона.

Приемайки подобни оферти, училищата рискуват да получат некачествена охрана, което означава нископлатени служители без необходимата квалификация и обучение, с неизряден външен вид. Не бива да се пренебрегва и фактът за евентуално съдействие от централата на фирмата при инцидент.”, казва Манолов.

Почти всички училища разполагат с видеонаблюдение, но за съжаление в повечето сгради мониторите са в стаите на директорите, които пък не могат по цял ден да си стоят в кабинетите. Според мен е задължително да има монитори в стаята на охраната”, допълва той.

Print Friendly, PDF & Email