Паметника "Създатели на българската държава" Снимка - Уикипедия

Паметника „Създатели на българската държава“
Снимка – Уикипедия

Туристи отказват екскурзии в България заради липсата на охранителни камери, предава Монитор. Това съобщават туроператори на гости от Израел и Русия, които вече са отказали традиционния си до този момент маршрут – паметника “Създатели на българската държава” в Шумен от съображения за сигурност. Преди седмица от общинското предприятие „Мадарски конник”, което стопанисва комплекса, поискало от общинските съветници средства за оборудване на мемориалния комплекс в Шумен с видеотехника, но получило отказ.

Затова, за да не изпуснат най-масовите си туристи, „Мадарски конник” ще монтира с парите от собствените си приходи система за видеонаблюдение на комплекса. Притесненията на израелците и туристите от бившия СССР започнали след атентатите в Сарафово през 2011 г. Освен в Шумен същият проблем съществувал и във Велико Търново.

Поискал съм три оферти и ще направим наблюдението със собствени средства. Теренът на комплекса е голям и не може да бъде обхванат от един охранител и един екскурзовод”, каза директорът на предприятието Добромир Жечев.

Print Friendly, PDF & Email