66a843cfa122404f02d57d081411c5baИмам съмнения, че СОД е наемана като подизпълнител на охранителни фирми, т. е.  друг е печелил от нашата охранителна дейност.”, заяви вътрешния министър Цветлин Йовчев днес в сутрешния блок на ТВ7. Министърът обясни изказването си с факта, че в МВР са постъпвали сигнали, че колите на СОД са реагирали на сигнали на частни фирми и така са се превръщали в техни подизпълнители.

Прекратяването на дейността на СОД е една от безспорните реформи, които трябваше да се извършат отдавна. Съпротивата, която срещаме, показва, че засягаме големи интереси”, заяви вътрешният министър. 

Припомняме, че вътрешният закри структурата за охрана на МВР и обяви, че това ще се случи с всички звена в системата, които развиват търговска дейност. За шестте месеца на тази година СОД е отчела разходи от 13 млн. лева и приходи от 12 млн.

Не мога да приема, че парите на хората няма да се използват за гарантиране на тяхната сигурност и за борба с престъпността, а за издръжка на губещи търговски дейности. Задачата на МВР не е да развива търговска дейност, от която да се самоиздържа. Ресурсът ни ще стигне и без дарения”, допълни министърът.  „Нито един служител на СОД няма да бъде уволнен. Ще извършват същата дейност на обекти на МВР. Ако останат хора, ще бъдат прехвърлени и към „Охранителна полиция”, казаминистър Йовчев.

Print Friendly, PDF & Email