Цветан Йорданов Снимка - Regal.bg

Цветан Йорданов
Снимка – Regal.bg

Добрата система за сигурност повишава печалбата, каза Цветан Йорданов, управител на компанията за охранителни системи „Майнинг“, в презентацията си „Как да защитим печалбата чрез иновативни технически решения срещу кражби“ на конференцията Retail in Detail, предава сайта Regal.bg.

Загубите от кражби за миналата година възлизат на 1.25% от годишните приходи на търговията въобще. Само в САЩ стойността им е 1.7 млрд. годишно. Според статистиките 55% от злоупотребите идват от персонала, 30% се дължат на недобронамерени посетители, а около 14% са вследствие на административни грешки. Според Йорданов най-добрият начин да се спрат загубите от кражби и злоупотреби е да се инвестира в иновативни охранителни системи, системи за отчитане и анализ на броя посетители и автоматични системи за управлението на паричните наличности.

За да се постигне максимален ефект от работата на охранителните системи е нужна комплексна програма за проверка на персонала, както и за контрол на стоковите наличности”, твърди Йорданов. Електронната защита пък се осъществява от детектори от ново поколение. „Те са с огледална оптика, осигуряват плътна завеса без „мъртви“ зони, имат вграден радар за проверка на аларменото събитие и векторна обработка на сигнала, обясни още Йорданов.

Според Йорданов, много надеждно решение са охранителните системи с разширени функционални възможности, сертифицирани по европейските стандарти Grade II и III. Добра възможност са и детекторите с димна завеса, които в случай на нужда пълнят с дим помещението, скриват обекта на кражбата и разсейват крадеца. Класическото видеонаблюдение също остава добро решение, но то трябва да се извършва с камери с висока резолюция и качествен софтуер.

„Броячите” – инфрачервени детектори и термични камери, които отчитат клиентопотока също са важни за сигурността на търговските обекти. Данните, които се генерират с тяхна помощ, имат множество стратегически приложения, твърди Йорданов.

Print Friendly, PDF & Email