zx450y250_2160918-200x200Камери за видеонаблюдение ще бъдат инсталирани в лагерите на бежанците, съобщава „Дневник”. Освен че, както ви съобщихме вчера, охранителната фирма „БАТ Секюрити“ ще пази центровете за бежанци във „Враждебна” и „Военна рампа”, сега, отделно от това, ще бъдат инсталирани и камери, които да следят за сигурността.

Тази мярка е взета заради зачестилите случаи на нанасяне на вреди в центровете от някои от настанените там. Видеонаблюдението ще бъде само по коридорите и извън самите сгради. Те ще се инсталират, за да се следи редът в центровете. Камери в стаите и тоалетните няма да има, уточни председателят на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев.

Шефът на агенцията каза, че тази мярка вече е неизбежна защото само този вторник в лагерите са нанесени щети за 2000-3000 лв. Според него след инсталирането на камерите хората ще бъдат респектирани и няма да си позволяват толкова своеволия.

От вторник работят  5 камери около центъра в „Овча купел“, монтирани от общината. Още толкова ще бъдат поставени до дни край центъра във „Враждебна“. Освен това Николай Чирпанлиев заяви, че скоро в центровете за бежанци ще има табла на арабски език с всички правила за сигурност, безопасност и ред. По този начин самите бежанци ще знаят какво могат и какво не могат да правят.

Ще следваме девиза: „Работа и прозрачност“. Няма проблем да се посещават центровете от медии, но с уточнение, че това няма как да стане, ако някои от бежанците не желаят да бъдат снимани, защото това е законово право„, заяви Николай Чирпанлиев.

Print Friendly, PDF & Email