kursШведската организация Viking CQB Concept, която работи успешно от 2006 г. като официален консултант на армията и полицията, организира в България тридневен курс за обучение по ТАКТИКИ ЗА БЛИЗЪК БОЙ. Курсът ще се проведе в Пловдив от 22 до 24 ноември. Съдържанието на курса включва:

– предотвратяване на нараняване (на себе си и трети лица);

– неутрализиране на потенциални заплахи;

– контриране по най-бързия начин;

– боравене с огнестрелни оръжия с тактическа подготовка;

– тактическо използване на подръчни средства;

– контрол на заобикалящата среда.

Срокът за записване е до 16 ноември, а за повече подробности може да посетите сайта на организацията http://www.vikingcqb.com или страницата ѝ във фейсбук. За допълнителна информация и резервация може да се обадите и на GSM: 0879 567 089

Битка в затворени помещения (Close Quarters Battle) е тип сражение в което малка част влиза в бой с противника с личното си оръжие на много близка дистанция, ефективна за ръкопашен бой. В типичния CQB сценарий, атаката протича много бързо и агресивно с помощта на превозни средства и/или структури, прикриващи основната бойна единица, които обикновено осигуряват пътя за отстъпление. Тъй като противника, заложниците (цивилните) и останалите членове от екипа могат да бъдат в непосредствена близост по между си, CQB цели бърз щурм и прецизна употреба на огневата сила. Операциите изискват отлично владеене на оръжието, но също и способността мигновено да се взимат решения за избягване или ограничаване на приятелски огън. CQB се определя като кратковременен, високо-интензивен контакт, характеризиращ се като внезапна атака в затворени помещения.
Въпреки, че значително се застъпват, CQB не е синоним на водене на бойни действия в градски райони. При тях се обхваща много по-голямо поле на действие, включващо логистика и екипи допълнително въоръжени с оръжия като тежки картечници, минохвъргачки и гранатомети, В CQB се акцентира на малки части използващи компактни оръжия, които човек може да носи и използва лесно в тесни пространства, като карабини, автомати, пушки, пистолети и ножове. Като такива, CQB е техническо понятие формиращо част от стратегическата концепция на бойните действия в градски райони, но не във всеки случаи непременно обхваща това.
Print Friendly, PDF & Email