Снимка - novinite.bg

Снимка – novinite.bg

Бивши служители на МВР също ще помагат в борбата с битовата престъпност, каза главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров, в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

В интервюто Лазаров каза, че за момента обстановката в страната е спокойна, тъй като присъствието на жандармерията дава сигурност на хората. Само за изминалия ден жандармеристите са проверили 454 лица, 253 моторни превозни средства, отзовали са се на редица сигнали, оказали са съдействие на 46 лица. 74 лица са били отведени и предадени в районни полицейски управления.

Искам да подчертая, че всъщност ние сме планирали 14 мерки и реално присъствието на жандармерията е 15 – та мярка. Аз не знам защо толкова внимание се обръща на присъствието на жандармерията? Може би, защото е тежко въоръжена полиция и самото им оборудване представлява очевидно повече интерес, но всъщност тя е една от 15- те мерки, които сме набелязали в средносрочен и дългосрочен аспект.”, каза Светлозар Лазаров.

Преразпределяме вътрешни сили и ресурси, правим явно наблюдение, където е необходимо ще има секретни постове. Блокират се възлови кръстовища във връзка с изтегляне на лица, които извършват кражби и обири по селата. На практика акцентираме върху оперативното обезпечаване на тези процеси, върху оперативните дела и секретните сътрудници. Създаваме съвместни екипи за промяна на нормативната база с Асоциацията на охранителните фирми, застрахователните компании, със Сдружението на общините, за да взаимодействаме там съгласно функционалните си задължения. Друга мярка, която предприемаме е въвеждането на доброволните сътрудници, което обаче трябва да стане с приемането на новия Закон за МВР. Постоянно, ежеседмично обновяваме интерактивната карта, която показва къде се извършват престъпленията и местата с повишена концентрация. В тази връзка вече се променя разстановката на патрулите и постовете. Паралелно с това наблюдаваме площадките, където се предават черни и цветни метали. Събира се информация за нелицензираните площадки. Извършат се съвместни проверки със служители на РИОСВ и Икономическа полиция. С общините подготвяме съвместни планове за противодействието на тази престъпност.”, допълни той.

Според Лазаров МВР е „обезкървено откъм оперативен ресурс”, защото няма секретни сътрудници и налична агентура.

В момента работим, грубо казано, на мускули да поставим нещата под контрол, ако трябва и със сила в рамките на закона, разбира се, до момента, до който изградим съответния инструментариум, съответните секретни сътрудници, оперативно наситим тези линии на работа, за да може в крайна сметка, когато обстановката се постави под оперативен контрол, да изтеглим тежко въоръжените части. Мога само да изтъкна, че това не е моя оценка, а това са официални данни от доклад на прокуратурата по разследването за 2012 година. Там реално се очертава, че всъщност 2/3 от престъпленията изобщо не се разкриват, което води до тяхната невъзможност от разследване, обезсърчава хората реално да подават сигнали. Конкретните резултати са, че в последните 4 години имаме една много трайна, устойчива тенденция на повишаване на нивото на битовата престъпност. Най-важното е, че тази устойчива тенденция е пресечена, нейната възходяща линия е пресечена. И оттук нататък вече е необходимо да създадем всички предпоставки тези резултати да постигнат едно по-добро развитие и по-добър резултат в борбата с битовата престъпност“, каза главният секретар.

Не си правя илюзии, че ще решим този въпрос на 100%. Но се надявам с мерките, които предприемаме и усилията, които полагаме, обществото да усети, че действително се случва нещо положително и действително има определени резултати. Ако някой ви каже, че се е справил или ще се справи с организираната престъпност на 100%, или с битовата престъпност, нали знаете какъв е отговорът? Уверявам обществото, че правим всичко възможно и полагаме всички усилия. И се надявам, тъй като вярвам в професионализма на колегите, действително да имаме едни по-добри резултати.”, заключи Светлозар Лазаров.

Междувременно вътрешният министър Цветлин Йовечев също коментира въпроса с битовата престъпност,  „Битовата престъпност е сериозен проблем, това е наш приоритет, ще полагаме усилия, за да отговорим на очакванията. За мен това е проблем, който касае националната сигурност. Създаде се усещането, че проблемът ескалира сега, което не е истина. Тя е през последните години”, заяви Йовчев.

Многократно бившият министър заявяваше, че битовата престъпност е социален проблем. Ние считаме, че е наш проблем. Имаме различен подход. Имаме възможност с преразпределение на състава, с промяна на организация на работата да разрешим този проблем. Имаме конкретни мерки за битовата престъпност”, допълни той.

Print Friendly, PDF & Email