PodlezОхранителната общинска фирма „Егида“ вече няма да стопанисва 117 от магазините в подлезите на столицата, съобщава в-к „Труд“. Предложение за отмяна на решенията, с които кметството е предоставило обектите на дружеството, ще внесе за обсъждане в градския парламент до дни зам.-кметът Дончо Барбалов. Магазините са прехвърлени на „Егида“ през 2003 г., но поради технически проблеми, неточности и други неуредици не са били вписани в капитала на дружеството, но са били отдавани под наем. Не са изпълнени документално и следващи решения на съвета от 2009 и 2010 г. – за отнемане на търговските обекти.

Сега за хигиената на подлезите се грижат концесионерите по чистотата, а за поддръжката – районните кметове. Общината отделя средства за ремонтирането им и плановете са тази година да бъдат обновени козметично 10 подземни съоръжения. Повечето от тях обаче се нуждаят от основен ремонт. С новото решение районните кметовете ще могат да организират конкурси за отдаването под наем на търговските обекти. От години от „Егида“ се оплакват, че бизнесът в подлезите не върви. От всичките 55 подземни съоръжения само в 20 имало магазини. Така разходите за поддръжка и охрана били в пъти повече от приходите. Наемите не можело да се вдигат, защото моловете ударили дребния бизнес.

Предстои общинарите да решат и бъдещето на „Егида“ – дали ще бъде приватизирана, преструктурирана или слята с друго дружество. Загубите на фимата за последните 3 г. са над 1,6 млн. лв. От списъка с имоти на фирмата ще бъде отписана и конната база в Борисовата градина. Сега тя се стопанисва от общинската „Спортна София“. Фирмата не може да прави никакви инвестиции там, тъй като по документи имотът е все още на „Егида“.
Общината ще „опрости“ на охранителната си фирма и 3 млн. лв. дълг, като парите ще бъдат трансформирани в общински акции.

Print Friendly, PDF & Email