TzarevetzТълпи от крадци на бакър атакуват крепостта Царевец в старопрестолния град Велико Търново. От масираните им атаки само за по-малко от един месец са изрязани и отмъкнати над 600 метра от захранващите електрически кабели на прожекторите за аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“. Апашите стават все по-нагли и безпрепятствено се катерят по крепостните стени, за да проникнат в Царевец. За една нощ преди седмица са отмъкнати 50 метра от бакърените жици на южната крепостна стена. Подаден е сигнал в полицията, на място са направени огледи. На следващата нощ апашите са опоскали нови стотина метра от западната страна откъм хълма Трапезица. Крадците са взели не повече от 25 – 30 килограма мед за 300 лева, а са нанесли десетократно по-големи щети.

Проблемът е, че Царевец няма въоръжена охрана. Кабелите са по стените, а не в тръби, което прави кражбата им още по-лесна, защото тръбната мрежа от години е обезкостена от крадците. 100 прожектора няма да могат да светнат, а спектакълът се обезпечава с 2400 осветителни тела. Според Цветомир Бояджиев, шеф на общинската туристическа фирма „Царевград Търнов“, отговаряща за „Звук и светлина“, тези масирани кражби на проводници буквално са саботаж към спектакъла, превърнал се в емблема на старопрестолния град. 12-те души технически персонал, който отговаря за поддръжката на спектакъла, след всяка кражба е изправен „на нокти“ за излъчването му. Всеки ден имаме групи, които си плащат дебели такси, за да гледат „Звук и светлина“, а заради атаките на крадците през последния месец поне 5 на сто от прожекторите са извън строя.

Спектакълът „Звук и светлина“ във Велико Търново съществува от 28 години. Уникалната феерия се изпълнява от 2400 прожектора, 140 светкавици, 6300 километра управляващи и захранващи кабели. Цялата система е разположена на 100 декара от хълма Царевец и струва на държавата 10 400 000 лева. Аудио-визуалната програма е дело на гениалния режисьор Въло Радев.

Print Friendly, PDF & Email