podslushvaneПодслушванията ще бъдат намалени с пъти, а ефективността от СРС ще се повиши. Това каза Цветлин Йовчев, министър на вътрешните работи на пресконференция, предава Агенция „Фокус”.
„Изискал съм анализ не само за СДОТО, а и за другите структури. Ще отнеме време, защото има децентрализация. Ресурсите на СДОТО са ограничени от гледна точка на човешки ресурс и то на хората, които обработват резултатите от прилагане на СРС”, добави министърът.
Системата е претоварена около 4-5 пъти над това, което можем да правим. Резултатите от СРС се получават с голямо закъснение, което прави неефективна оперативната работа. Качеството на работа се влошава драстично, губи се информация. Хората в СДОТО са натоварени”, заяви министър Йовчев.
Определили сме колко са възможностите в момента, колко телефона могат да се подслушват, колко обекта могат да се проследяват в един и същи момент. Броят на телефоните е 1250”, каза още Цветлин Йовчев.

Министърът добави, че основната цел на подслушванията е противодействие  на престъпността. Според статистика 53% от престъпленията, извършени срещу собствеността на гражданите, са кражби.
Ще направим промяна в организацията на работните процеси в МВР. Променяме функционалните задължения в структурата на МВР. Трябва да се направят промени в ГД „Национална полиция“, да изградим система и възможност да се наблюдават процесите“, каза Йовчев и добави, че това трябва да се случи до декември. „Идеята е полицаят да бъде там, където има нужда от него. На основата на анализ къде се извършват престъпления, патрулните полицаи трябва да бъдат там. Ще бъде включена и GPS система в някои от областните дирекции. Предвижда се и промяна в организацията на разследването„, каза Йовчев.

Print Friendly, PDF & Email