Снимка - sxc.hu

Снимка – sxc.hu

Безочливите обири на църкви в Петричкия край принудиха свещеници и вярващи да предприемат нестандартни за религиозни храмове мерки за сигурност, съобщава в-к „Стандарт”. Те решиха да наемат охранителна фирма със СОТ. Причината е, че в последните дни в региона бяха разбити над 10 храма и крадците задигнаха вещи и пари.

Ще търсим средства, за да осигурим надеждна охрана на храмовете. Задигнаха дори купела за кръщенето на деца. Каква е тази духовна нищета? Нямат нито любов към Бога, нито страх от него тези, които покваряват с кражбите си църквите„, заяви отец Живко Димитров, който служи в село Старчево и в храма на Ванга в Рупите.

Вярващите се надяват новият Неврокопски митрополит Серафим да позволят монтирането на СОТ или да се назначи физическа охрана, за да бъдат опазени храмовете. Докато се случи това обаче местните жители са решили сами да пазят църквите.

Миряните определят обирите като кощунство, някои дори са готови да пазят без пари църквите„, заяви кметът на село Коларово Атанас Гошев. В последните дни в селото бяха разбити и обрани 3 църкви. Местният отец Павел е решил да сложи камери за видеонаблюдение, за да стресне разбойниците.

Ще търсим финансова помощ и от новия владика, и от общинския кмет, но положението е страшно, не се търпи, всички са притеснени и осъждат тези посегателства„, допълва кмета.

Print Friendly, PDF & Email